Hälytysryhmäläisen tietopankki

Harkitsetko hälytysryhmään liittymistä? Kun luet alla olevan tekstin, saat jonkinlaisen käsityksen toiminnan luonteesta päätöksesi tueksi. Oletko äskettäin liittynyt hälytysryhmään, mutta et ole vielä ennättänyt kursseille etkä oikein vielä tiedä mitä odottaa? Nämä ohjeet on laadittu omatoimista perehtymistäsi ja valmistautumistasi edesauttamaan. Oletko menossa etsintäkurssille lähiaikoina? Mieti näitä seikkoja itsesi ja hälytysryhmäsi kannalta. Kurssilla näistä keskustellaan.

Seuraavassa luonnehditaan muutamalla sanalla hälytysryhmäläisen elämää ja varustusta. Niitä tarkastellaan tässä henkilöetsinnän kautta, mutta samankaltaisia johtamis‑ ja organisointiperiaatteita sovelletaan muissakin hälytyksissä. Tehtävien sisältö vain on toinen.

Uusi hälytysryhmäläinen

Koeta osallistua jollekin Vapepan etsintäkurssille mahdollisimman pian. Niitä järjestetään eri puolilla aluettamme etenkin keväisin ja syksyisin. Periaatteessa etsintäkurssin käymättömyys estää osallistumisen etsintähälytyksiin, mutta kurssin osuminen kohtuullisen lähelle asuinpaikkaasi saattaa kestää pitkäänkin, minkä vuoksi tästä käytännöstä voidaan toisinaan joustaa. Kurssilla käsitellään etsintäprosessia ja ‑menetelmiä, viestiliikennöintiä sekä hälytys‑ ja johtamisjärjestelmää. Erilaisia etsintämenetelmiä ja ‑muodostelmia harjoitellaan käytännössä.

Kotiväen hyväksyntä tälle harrastuksellesi on ehdottoman tärkeä. Kerro heille tämän toiminnan luonteesta: mahdollisista öisistä puhelinsoitoista ja äkkilähdöistä. Heidän tulisi myös ymmärtää, ettet vaitiolovelvollisuutesi takia useinkaan voi noista retkistä juuri mitään kertoa.

Hukkatiimiläinen

Nämä ohjeet on pyritty kirjoittamaan sillä tavoin yleispätevästi, että muutkin hälytysryhmät kuin Hukka-tiimi voivat niitä sellaisinaan tai soveltaen hyödyntää. Ensin kuitenkin muutama rivi uudelle hukkatiimiläiselle. Liittymisesi jälkeen saat puhelinluettelon, jossa ovat yhdistyksemme kaikkien hälytysryhmäläisten nimet ja puhelinnumerot. Ryhmiä on itse asiassa neljä (keskusta, pohjoinen, itä ja etelä) ja niillä kullakin on oma hälyttäjänsä. Tallenna ainakin kaikkien neljän hälyttäjän sekä oman ryhmäsi jäsenten numerot puhelimeesi. Yleensä sinulle soittaa oma hälyttäjäsi, mutta toisinaan se voi olla joku muukin.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysjärjestelmä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Vapepalla on alueellamme yleensä kolme vapaaehtoista päivystäjää kerrallaan vuorossa. Päivystysvuorot vaihtuvat tavallisesti kuukauden vaihtuessa. Ajantasaisen vuoroluettelon näet täältä. Päivystäjät ovat päivystyspuhelimiensa kautta tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Hälytyksen tullessa he keskeyttävät kaikki muut toimensa ja keskittyvät pelkästään käsillä olevaan tehtävään.

Normaalisti hälytysprosessi etenee niin, että viranomainen ‑ yleensä hätäkeskus ‑ soittaa Vapepan ykköspäivystäjälle kertoen mitä on tapahtunut, paljonko väkeä tarvitaan ja minne. Tämä soittaa sen jälkeen kakkoselle ja kolmoselle. Kaikki avaavat Virve-puhelimensa, sovitaan työnjaosta ja aloitetaan hälyttäminen. Tavallisesti ykkönen ryhtyy värväämään paikalle Vapepa-johtajaa. Kakkonen ja kolmonen puolestaan soittavat katoamispaikan lähialueilla olevien hälytysryhmien hälyttäjille, jotka aloittavat omien ryhmiensä hälyttämisen. Ryhmien hälyttäjät ilmoittavat mahdollisimman pian takaisin päivystäjille, kuinka monta henkilöä he ovat saaneet liikkeelle. Jos ryhmästä kenenkään lähtö ei tällä kertaa onnistu, sekin ilmoitetaan. Kun viranomaisen tilaama määrä hälytysryhmäläisiä on mobilisoitu, hälyttäminen taukoaa sillä erää ja päivystäjät ryhtyvät valmistelemaan reservijoukkoja valmiuteen siltä varalta, että tilanne pitkittyy.

Vaikka päivystäjät asuvatkin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella, voivat he hälytyshetkellä olla missä päin valtakuntaa tahansa. Joskus he ovat kaikki samalla paikkakunnalla - toisinaan hyvinkin etäällä toisistaan. Heillä ei siis välttämättä ole minkäänlaista paikallistuntemusta eikä tietoa esimerkiksi tapahtuma-alueella vallitsevista sääolosuhteista. Joskus voi olla meneillään useita yhtäaikaisia hälytyksiä. Tällöin avuksi saatetaan tilapäisesti kutsua vielä neljäs päivystäjä.

Hälytysryhmäläisen valmius

Varustus

Pidä hälytysvarustuksesi aina valmiina ja saatavilla, jotta pääset viiveettä matkaan, kun aika koittaa. Saapuessasi kokoontumispaikalle sinulla tulisi olla ainakin: Se oli vasta minimivarustus. Nämäkin ovat erittäin hyödyllisiä ja usein välttämättömiä: Eikä siinä vielä kaikki. Toisinaan tarvitaan myös: Oman asuinseutusi maasto- ja tiekartat ovat myös tarpeellisia varusteita. Vaikka itse tuntisitkin seudun hyvin, on muiden neuvominen niiden avulla helpompaa. Taajamassa alkanut etsintä voi kesken kaiken muuttua maastoetsinnäksi suolla. Siksi monipuolinen varustus on tarpeen olla mukana ja saatavilla, vaikka yksittäisellä etsintätehtävällä kantaisitkin vain osaa tavaroista.

Asenne

Hälytysryhmäläisen arkeen kuuluvat myös "turhat" herätykset ja hälytykset. Aina et ennätä päällesi pukea, kun peruutussoitto jo tulee. Toisinaan ehdit sentään raaputtaa autosi ikkunat jäästä ja ajaa hytisten muutaman sata metriä ennen kuin sinut käännytetään takaisin. Joskus olet mukana tuloksettomissa etsinnöissä vesisateessa läpi yön saadaksesi seuraavana päivänä kuulla etsityn palanneen kotiinsa yökylästä ilman hädän päivää. Tällaisista tapauksista emme suinkaan turhaudu, vaan tieto kadonneen löytymisestä tai palaamisesta kunnossa on meille aina mitä tervetullein uutinen.

Turhia hälytyksiä ei ole! Jokainen hälytys on tärkeä. Vapepalainen ottaa ne harjoituksina, joissa hän pääsee testaamaan omaa valmiuttaan. Lisäksi ne antavat arvokasta tietoa ryhmän hälytysjärjestelmän toimivuudesta.

Toisinaan ihmisten kemiat eivät vain sovi yhteen. Hälytystilanteessa on mahdolliset keskinäiset erimielisyydet ja antipatiat kuitenkin unohdettava. Toimiipa vapepalainen johtajan tai johdetun roolissa, hän tekee aina yhteistyötä rakentavasti ja kurinalaisesti hätään joutuneen parasta ajatellen.

Kun hälyttäjä soittaa

Hälytys voi tulla kahdella tavalla: valmiushälytyksenä tai suoraan varsinaisena hälytyksenä. Edellinen annetaan yleensä siinä vaiheessa, kun poliisi ryhtyy suorittamaan katoamispaikalla lähietsintää. Valmiushälytyksen tarkoituksena on virittää hälytysryhmät ja antaa niiden jäsenille aikaa valmistautua lähtöön. Valmiushälytys joko puretaan tai se muutetaan hälytykseksi viranomaisen päätöksen mukaan. Aikaa tähän voi mennä kolmesta minuutista kolmeen tuntiin. Varsin usein hälytys tulee ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Hälytyspuhelu voi tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja aina se tulee joko huonoon tai mahdottomaan aikaan! Keskustelun yksityiskohtien muistaminen tekee toisinaan tiukkaa sikeimmästä unestaan herätetylle. Pidä siis muistivihkoa ja kynää yöpöydälläsi ja kirjaa etenkin kokoontumispaikan osoite heti ylös.

Soittaessaan hälyttäjäsi saattaa sanoa esimerkiksi: "Haukiputaalle on etsintähälytys (tai etsintävalmiushälytys). Pääsetkö lähtemään?" Sinulla on periaatteessa neljä vastausvaihtoehtoa:

Kyllä.Hälyttäjä kertoo kokoontumispaikan ja kadonneen tuntomerkit, jos ne ovat hänellä jo tiedossa sekä muut asiaan liittyvät tiedot.
En pääse etsintään, mutta ajan töihin sen alueen läheltä puolen tunnin kuluttua. Anna tuntomerkit, niin tarkkailen samalla, näkyykö häntä.Hälyttäjä toimii samoin kuin edellisessä kohdassa.
En pääse juuri nyt, mutta neljän tunnin päästä ennättäisin sinne.Sovi hälyttäjän kanssa millä tavoin tarkistat lähtösi tarpeellisuuden muutaman tunnin kuluttua.
En pääse tällä kertaa.Puhelu loppuu siihen.

Jos et voi lähteä, älä missään tapauksessa ryhdy utelemaan tapauksen yksityiskohtia! Hälyttäjällä on kiire soittaa seuraavalle ryhmän jäsenelle eikä sinun edes ole tarpeen tietää tästä asiasta enempää.

Hälytyspuhelu voi siis tulla koska vain ja joskus kyseessä voi olla jokin muukin kuin etsintähälytys. Vaikka kuulut Vapepan hälytysryhmään, elät aivan normaalia elämää, jota silloin tällöin piristävät edellä hahmotellun kaltaiset puhelinkeskustelut. Et ole velvollinen pitämään puhelintasi jatkuvasti auki eikä sinun muutenkaan tarvitse olla aina tilaisuudessa vastaamaan. Mutta silloin kun vastaat, vastaat tietenkin asiallisesti, vaikka puhelu tulisi kannaltasi huonolla hetkellä. Sinulla ei ole ilmoitusvelvollisuutta tavoitettavuudestasi, mutta jos lähdet esimerkiksi viikoksi matkoille tai jalkasi on kipsissä lähiajat, on oma etusi ilmoittaa siitä hälyttäjällesi. Et sitten saa turhia hälytyssoittoja ja hälyttäjältäkin säästyy aikaa.

Hälytykseen lähteminen on tietenkin vapaaehtoista. Voit kieltäytyä lähtemästä eikä sinun tarvitse ilmoittaa siihen syytä. Jos olet hiukankin alkoholin vaikutuksen alainen, et lähde. Jos olet vähänkin sairas, et lähde. Jos et voi olla perillä kolmea tuntia kauempaa, sinun tuskin kannattaa lähteä. Jos et ole varsinaisesti sairas, mutta esimerkiksi jalkakipu haittaa maastossa liikkumistasi, voit harkintasi mukaan lähteä ja ilmoittautua johtopaikalla esimerkiksi huoltoon, autopartiointiin tai kirjaamis- ja viestitehtäviin. Näin vapautat jonkun tervejalkaisemman maastoon.

Kohti kokoontumispaikkaa

Kokoa valmiushälytyksen aikana varusteesi ja pukeudu valmiiksi niin, että voit lähteä välittömästi, jos tilanne muuttuu hälytykseksi. Jos hälyttäjä pystyi kertomaan katoamisalueen, saatat ennättää vilkaisemaan hiukan karttaakin. Sovi ryhmäsi jäsenten kanssa yhteiskyydeistä. Lähde hälytykseen hätäilemättä ja viivyttelemättä.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää kokoontumispaikalle, koeta välttää soittamista Vapepa-johtajalle. Tällä on hyvin paljon muuta ajateltavaa juuri nyt. Yritä selvittää paikka kysymällä joltain muulta.

Etsintä alkaa omalta kotioveltasi. Tarkkaile tiellä liikkujia josko heidän joukossaan näkyisi kadonneen tuntomerkkejä vastaava henkilö. Vapepalaiset eivät aja hälytysajoa! Aja nopeusrajoitusten mukaan tai mielellään hitaammin, jos se käy päinsä muuta liikennettä haittaamatta. Usein kadonneen on löytänyt kokoontumispaikalle matkalla ollut etsijä. Jos niin onnellisesti käy kohdallasi, soita Vapepa-johtajalle tai päivystäjälle ja pyydä toimintaohjeita. Kadonnutta ei välttämättä viedä johtopaikalle, sillä se saattaisi olla hänelle hyvin hämmentävä kokemus.

Kun saavut kokoontumispaikalle, pyri pysäköimään autosi niin, että pääset lähtemään peruuttamatta. Näin sujuvoitat omaa tehtävälle lähtöäsi ja pienennät kolhimisriskiä. Ensimmäinen toimesi perille saavuttuasi on ilmoittautuminen käyttäen Vapepan ilmoittautumislomaketta. Jo etsintään lupautuessasi tulit Valtiokonttorin vakuutusturvan piiriin, mutta kirjallinen ilmoittautumisesi vahvistaa asian. Ilmoittauduttuasi jää muutaman kymmenen metrin päähän johdosta odottamaan, että sinulle osoitetaan toimintaryhmä ja annetaan tehtävä. Joskus se tapahtuu lähes välittömästi, mutta yhtä hyvin voit joutua odottamaan pitkäänkin, joten kärsivällisyyttä! Nyt on muuten hyvä hetki tarkistaa varusteet vielä kerran.

Vapepa-johtajan tunnistat keltaisesta lippalakista tai piposta. Sekaannusten välttämiseksi kenenkään muun ei tule keltaista päähinettä hälytyksissä kantaa. Kyselet tietenkin muilta odottajilta tilanteesta ja vaihdat kuulumisia. Muistathan harkita kielenkäyttöäsi, sillä johtopaikalla ja sen ympäristössä on usein hätääntyneitä omaisia, joista harmittomankin leikinlaskun kuuleminen saattaa nyt tuntua pahalta.

Mahdollisia tehtäviä

Kun hälytyksessä on kyse etsinnästä, voi ryhmäsi saada mm. seuraavanlaisia tehtäviä:

Erilaisia tehtävätyyppejä ja etsintämenetelmiä käsitellään etsintäkurssilla. Koskaan ei toimita yksin, vaan tehtävää suorittamaan lähtee aina vähintään kaksi henkilöä. Useimmiten ryhmässä on 5 - 7 henkilöä. Ryhmällä on aina johtaja, joka on kokenut vapepalainen. Ennen tehtävän aloitusta hän antaa ryhmälleen tehtävää koskevan pikakoulutuksen. Normaalisti yksi tehtävä kestää 2 - 4 tuntia.

Sinut voidaan myös ottaa johdon käyttöön tilapäisesti tai koko etsinnän ajaksi. Johdossa tarvitaan väkeä mm. liikenteen ohjaukseen, huoltoon sekä erilaisiin kirjaamis- ja viestitehtäviin. Osoitettiinpa sinulle mikä tehtävä tahansa, sinulla on aina oikeus ja velvollisuus siitä kieltäytyä, jos et tunne omaavasi valmiuksia sen hoitamiseen!

Etsintä loppuu kadonneen löytämiseen tai siihen, että poliisi keskeyttää etsinnän. Sinä voit poistua etsinnästä aiemminkin. Muista ilmoittaa johdolle lähdöstäsi ja pyri valvomaan, että poistumisesi todella kirjataan. Muuten voi käydä niin, että sinut myöhemmin hälytetään etsimään itseäsi!

Vaitiolovelvollisuus

Poliisin johtamien etsintöjen yksityiskohdista olemme vaitiolovelvollisia. Emme kerro etsinnässä näkemästämme ja kuulemastamme ulkopuolisille. Myös viranomaistoiminnasta vaikenemme. Vaitiolovelvollisuus ei pääty etsinnän päättyessä, vaan se jatkuu loppuiän. Tarkoitus on varjella kadonneen ja hänen omaistensa yksityisyyttä. Lehdistölle tiedottamisen hoitaa poliisi. Kyselijät tulee ohjata kääntymään heidän puoleensa.

Etsinnän keskeytyessä tai päättyessä sitä koskevat muistiinpanot ja kartat luovutetaan pois. Jos jälkeenpäin huomaat tällaisia dokumentteja epähuomiossa kuitenkin jääneen haltuusi, hävitä ne heti luotettavalla tavalla. Paperinkeräyslaatikkoon vieminen ei ole luotettava tapa. Kun etsintäharjoituksissa teet "kadonneesta" muistiinpanoja, kirjoita niihin varmuuden vuoksi esimerkiksi sana "harjoitus" turhien sekaannusten välttämiseksi.

Jos jokin ryhmä löytää kadonneen vaikeasti loukkaantuneena tai menehtyneenä, asian jälkipuinnin tulisi tapahtua ao. ryhmän jäsenten sekä Vapepa-johdon kesken. Tarvittaessa mukaan voidaan pyytää vaitiolovelvollinen henkilö henkistä tukea varten. Ryhmän jäsenet voivat tietenkin keskustella asiasta keskenään myös epävirallisemmin. Muille etsintään osallistuneille asia ei kuitenkaan yleensä kuulu.

Etsintätoiminnasta - sen luonteesta, menetelmistä ja syvimmästä olemuksesta - voidaan toki puhua ja keskustella yleisellä tasolla niin, että yksittäiset etsinnät ja etsittävät eivät ole tunnistettavissa. Näinhän tehdään esimerkiksi esittely- ja koulutustilaisuuksissa.

Välillä syntyy tilanteita, joissa ulkopuolisten on vaikea ymmärtää etsinnän johdon tekemiä ratkaisuja. Etsintää on esimerkiksi voitu suunnata väärin uskottavan tuntuisen mutta silti väärän vihjeen perusteella. Toisinaan sanomalehdissä ja internetin keskustelupalstoilla arvioidaan toimintaamme puutteellisten ja jopa väärien tietojen ja olettamusten pohjalta. Meidän asiamme yksittäisinä vapepalaisina ei ole lähteä näitä käsityksiä oikaisemaan, vaikka asian oikean laidan tietäisimmekin. Sen tekee etsinnän johto silloin harvoin kun se katsoo sellaiseen olevan aihetta.